Pentru sezonul gripal 2020-2021, se planifică a imuniza cu vaccin antigripal grupurile de risc sporit de îmbolnăvire și contingentele care fac parte din aceste grupuri. Este vorba despre persoanele cu maladii cronice, cu diabet zaharat, cu maladii ale aparatului respirator, cardiovascular, femeile gravide, copii cu vârsta de la trei ani. De asemenea, sunt vaccinați lucrătorii medicali, vameșii, sectoriștii etc.”, a declarat pentru IPN Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute la ANSP.

Dacă persoana nu este în grupul cu risc sporit, dar dorește să se vaccineze contra gripei, se poate adresa medicului de familie. În limita cantităților disponibile, va fi posibil de a fi imunizat. Vaccinarea antigripală se efectuează gratuit, cu excepția cabinetelor de imunizare private.

Ștefan Gheorghiță a menționat că imunizarea se face după o examinare clinică a persoanei, inclusiv termometria, iar după administrarea, va fi monitorizată starea sănătății. „Practic, în ultimii ani noi nu am avut complicații sau reacții adverse în urma imunizării contra virusului gripal”, susține responsabilul ANSP.

Vaccinul are în componența antigenică – antigen la virusul gripal A (H1N1), A (H3N2) și virusul gripal de tip B. Potrivit specialistului, există condiții de păstrare a vaccinului, atât la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cât și la centrele de sănătate publică teritoriale și instituțiile medicale, care vor efectua imunizarea. Medicii de familii deja dețin informațiile despre pacienții, care urmează să fie vaccinați.

Începând cu săptămâna 41-a, vor fi recoltate probele de la persoanele care se încadrează în simptomatologia la gripă sezonieră și infecții respiratorii acute. Pe parcursul sezonului trecut, pe teritoriul țării au circulat virușii gripali în următoarele proporții: A (H1N1) – 38%, A (H3N2) – 21% și virusul gripal de tip B – 28%.

Șeful Secției supraveghere epidemiologică a precizat că o parte din vaccinuri sunt achiziționate din banii din bugetul de stat, o parte din cheltuieli sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar o parte constituie donație.