Cabinetul kuweitian îl desemnase pe Nawaf, în vârstă de 83 de ani, ca noul emir la scurt timp după decesul fostului suveran într-un spital american.

Corpul neînsufleţit al lui Sabah urmează să ajungă în Kuweit miercuri. La funeralii vor participa doar rudele, din motive de siguranţă sanitară, a anunţat Casa Regală, potrivit Agerpres.

Nawaf a rostit în faţa parlamentului jurământul cu cuvintele: „Jur pe Atotputernicul Allah să respect Constituţia şi legile statului, să apăr libertăţile, interesele şi proprietăţile poporului şi să asigur independenţa şi integritatea teritorială a ţării”. În discursul ţinut ulterior, el a deplâns moartea fostului emir, pe care l-a descris ca pe un simbol etern, care a dat multe patriei şi naţiunii sale.

Sabah „a lăsat o moştenire plină de realizări la nivel local, arab, islamic şi internaţional”, a spus Nawaf. „Iubita noastră naţiune se confruntă cu o situaţie delicată şi cu probleme periculoase, iar singurul mod de a trece peste acestea şi de a le supravieţui este prin unitate şi eforturi concentrate'”, a arătat el.

Printre problemele Kuweitului se numără poziţia într-o regiune turbulentă, marcată de rivalitatea dintre Arabia Saudită şi Iran şi de conflictul diplomatic între Qatar şi blocul condus de saudiţi, precum şi scăderea preţului petrolului, principala resursă a ţării, scrie digi24.ro.

Nawaf fusese desemnat prinţ moştenitor în 2006, la scurt timp după numirea lui Sabah ca emir.

Născut la 25 iunie 1937 în capitala Kuweitului, Nawaf al-Ahmed Al Sabah şi-a început cariera politică înainte de a împlini 30 de ani, ca guvernator al provinciei Hawalli. Ulterior, a deţinut mai multe portofolii de ministru - interne, apărare şi probleme sociale, înainte de a ajunge prinţ moştenitor. Potrivit site-ului său de internet, are cinci copii.