Josep Maria Bartomeu a demisionat, marţi, de la conducerea grupării FC Barcelona. Mandatul său ar fi trebuit să se încheie în martie 2021. Preşedintele Bartomeu şi comitetul executiv ar fi trebuit să facă faţă unei moţiuni de cenzură, după ce contestatarii săi (inclusiv unii candidaţi la preşedinţia clubului, la alegerile din 20 martie 2021) au reuşit să adune mai mult de 16.521 de semnături necesare din rândul socios (fani acţionari) pentru a activa acest proces de demitere.

Luni seară, Bartomeu a difuzat o scrisoare deschisă la persoana întâi, în care preciza că doreşte ca referendumul pentru destituirea sa să se desfăşoare în week-end-ul 15-16 noiembrie, susţinând că este nevoie de cel puţin 15 zile pentru pregătirea votului.

Dar opozanţii actualei conduceri doreau ca acest referendum să se desfăşoare la 1 şi 2 noiembrie, termen stabilit în conformitate cu statutul clubului blaugrana. Moţiunea de cenzură a fost iniţiată, la finalul lunii august, de Jordi Farre, un candidat la preşedinţia clubului, în momentul în care vedeta echipei, argentinianul Lionel Messi, cerea rezilierea contractului său cu Barcelona.

Pe lista candidaţilor pentru scaunul de preşedinte al Barcelonei s-au înscris Victor Font, cel care iniţia era cotat cu cele mai mari şanse, dar şi Joan Laporta, fost preşedinte al clubului. Ar urma să mai candideze Toni Freixa, Jordi Farre, Lluis Fernandez şi Agusti Benedito. Lista completă a candidaţilor la preşedinţia Barcelonei o găseşti pe site-ul nostru.

Josep Maria Bartomeu a spus că Board-ul FC Barcelona a aprobat “acceptarea cerinţelor de participare a clubului la o viitoare Supeligă Europeană, proiect pentru cele mai mari cluburi din Europa. Detaliile vor fi puse la dispoziţia următorului Board şi decizia cu privire la participarea la competiţie va trebui să fie ratificată de următoarea Adunare a Membrilor Delegaţi. Şi vreau să anunţ şi faptul că am aprobat viitorul nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor. Superliga Europeană va garanta stabilitatea financiară a clubului, care va continua să aparţină membrilor săi”, a afirmat Bartomeu, care a făcut şi un bilanţ al ultimilor ani.

“Sunt mândru de ce am făcut. FC Barcelona a devenit un club dăruit societăţii, ţării, copiilor şi celor mai vulnerabili, printr-o fundaţie atât de importantă în lumea sportului şi care a jucat un rol fundamental în timpul pandemiei”, a adăugat preşedintele demisionar al FC Barcelona.

Victor Font este văzut cu prima şansă la înlocuirea lui Bartomeu, dar fanii catalani nu pot uita perioada Laporta. Dincolo de faptul că suporterii au încredere în fostul preşedinte al clubului, presa apropiată de Barcelona anunţă că Joan Laporta mai are două argumente în favoarea sa.

Jota Jordi, un jurnalist apropiat de club şi, se spune în anumite cercuri, şi de Joan Laporta, a anunţat că fostul şi posibilul viitor preşedinte ar urma să dea două lovituri importante pe piaţa transferurilor.

”Există deja un acord semnat pentru un fundaş foarte important din lumea fotbalului” a anunţat sursa citată. Presa a săpat adânc şi a aflat că numele fundaşului pe care pariaza Laporta este Mattjhis de Ligt de la Juventus Torino. Laporta are o relaţie bună cu Mino Raiola, agentului fotbalistului olandez, detaliu care ar putea facilita această tranzacţie.

Mai mult, De Ligt este unul dintre fundaşii pe care i-a remarcat şi Leo Messi, astfel că Laporta şi-ar apropiat foarte mult sprijinul legendarului decar al Barcelonei.

Presa din Catalonia mai scrie că Laporta pare că face totul pentru a-i satisface întâi dorinţele argentinianului. Pentru că al doilea ”extraterestru” pe care Joan Laporta este gata să-l aducă pe Camp Nou este Neymar, un alt fotbalist pentru care insistă Leo Messi. Brazilianul este sub contract cu Paris Saint Germain, dar Laporta ar fi găsit metoda prin care îi va convinge pe francezi: Griezmann la schimb şi 100 de milioane de euro.

De unde ar face rost Barca de această sumă? Din alte două vânzări de jucători. Unul dintre ei ar fi Coutinho, iar celălalt, Dembele.

Laporta a condus Barcelona până din 2003 până în 2010, apoi i-a lăsat locul lui Sandro Rosell. Apoi, Laporta a fost învins de Josep Maria Bartomeu în 2015, dar e gata să să fie unul dintre candidaţi la viitoarele alegeri. Bartomeu a ajuns preşedintele clubului blaugrana după ce Sandro Rosell, fostul preşedinte, şi-a dat demsiia când a fost acuzat de evaziune fiscală. Între timp, Bartomeu a decis să renunţe, chiar la presiunea fanilor.

"Mă văd din nou ca şi candidat pentru că nu îmi place niciunul dintre candidaţi. Voi pregăti un plan de acţiune", a anunţat Joan Laporta.

Barcelona a câştigat în era Laporta două Ligi ale Campionilor, patru titluri, Cupa Spaniei, trei Supercupe ale Spaniei, Supercupa Europei şi Mondialul cluburilor.