Printre ceilalți reținuți se numără patru membri ai familiei ucigașului, un tată de la școală și un cunoscut islamist radical.

Cei patru elevi care ar fi ajutat atacatorul la identificarea lui Samuel Paty în schimbul unor bani au fost reținuți, a declarat, luni, o sursă judiciară pentru agenția AFP.

Totalul persoanelor reținute a ajuns la 15, ca urmare a crimei comise.

Bunicul, părinții și fratele de 17 ani ai ucigașului au fost reținuți la scurt timp după atacul îngrozitor.

Tatăl unui elev care ar fi lansat o campanie online împotriva lui Paty și un preot descris de media din Franța ca fiind un islamist radical se aflau printre cei șase oameni care au fost arestați sâmbătă. Ministrul de Interne Gérald Darmanin i-a acuzat pe cei doi bărbați că au emis o fatwa împotriva profesorului.

Poliția a făcut, luni, 40 de percheziții la case ale radicalilor suspectați iar alte razii sunt așteptate.

Uciderea brutală a profesorului a șocat Franța.

Zeci de mii de oameni au luat parte, duminică, la manifestații în țară pentru a-l onora pe Paty și pentru a apăra libertatea de exprimare. O ceremonie care aduce un omagiu lui Paty, în vârstă de 47 de ani, va avea loc, miercuri, la Universitatea Sorbona din Paris.

Un bărbat de 18 ani numit Abdoulakh A. a fost împușcat mortal, vineri, de către poliție, după ce l-a ucis pe Paty lângă școala unde preda, în Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului.

Mai multe razii care vizau luni islamiști radicali suspecți nu aveau neapărat legătură cu investigația privind uciderea lui Paty.

Însă Darmanin a declarat că poliția va intervieva aproape 80 de oameni despre care se credea că au publicat mesaje care susțin crima.

„Vrem să hăituim și să destabilizăm această mișcare într-un mod foarte determinat”, a spus o sursă din minister pentru AFP.

Guvernul a mai transmis că anchetează 51 de asociații musulmane franceze. Executivul a comunicat că dacă vreuna dintre acestea va fi găsită că promovează ura, va fi închisă.

O organizație numită Colectivul Împotriva Islamofobiei în Franța a fost catalogată ca fiind “inamic al statului” de către Darmanin.

Organizația, care monitorizează crimele anti-musulmane din Franța, a acuzat ministrul de defăimare după ce acesta a susținut că grupul era “în mod evident” implicat în atacul de vineri.

Într-un comunicat emis ca urmare a anunțului privind atacul, Colectivul și-a exprimat “durerea și tristețea noastră față de familia profesorului”.