Într-o declaraţie de presă, ministrul a afirmat că 17 deţinuţi din cinci penitenciare cu regim deschis au fost testaţi pozitiv la COVID-19', iar 'trei au decedat în timpul tratamentului'.

În Turcia, închisorile cu regim deschis, în care deţinuţii sunt transferaţi în vederea unei apropiate puneri în libertate şi beneficiază de permise de ieşire, sunt supuse unor condiţii de securitate minimale.

Conform ministrului justiţiei, ceilalţi 14 deţinuţi infectaţi sunt trataţi în spitale, iar unul dintre ei, suferind de o boală cronică, se află la terapie intensivă.

„Niciun caz nu a fost înregistrat în penitenciarele cu regim închis”, a adăugat el.

Parlamentul turc a început săptămâna trecută să dezbată un proiect de lege prin care în jur de 90.000 de deţinuţi ar ieşi din închisori, fie prin eliberarea anticipată, fie prin plasare sub supraveghere la domiciliu, pentru a se reduce suprapopularea din penitenciare.

De această măsură nu vor beneficia condamnaţii pentru 'terorism', printre care se află şi numeroşi jurnalişti şi opozanţi politici, ceea ce a atras critici din partea unor organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Vor fi excluşi, de asemenea, cei condamnaţi pentru infracţiuni legate de droguri, infracţiuni de natură sexuală, crime, violenţă împotriva femeilor.

Proiectul de lege înaintat de guvern vizează să limiteze riscul de răspândire a epidemiei de COVID-19 în închisori, unde în 2019 se aflau în jur de 286.000 de deţinuţi.

Conform bilanţul oficial comunicat duminică, Turcia a înregistrat aproape 57.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 1.198 de decese.