Potrivit lui Nicu Popescu, cel mai grav este că se depun eforturi pentru atașarea R. Moldova la spațiul euroasiatic, care este străin republicii noastre, menționează fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

„Profitând de faptul că societatea noastră (și nu doar) este bulversată de coronavirus, Guvernul Dodon a decis să-și bată și mai tare joc atât de politica noastră externă. Mă refer aici la tentativele de a atașa simbolic și practic RM la Uniunea Euroasiatică. În loc să obțină ridicarea embargoului impus nejustificat asupra țării noastre de către Federația Rusă, în loc să ceară respectarea de către Federația Rusă a acordului de liber schimb cu RM, prioritatea Guvernului a fost numirea doamnei Oxana Greceanâi drept reprezentant la Uniunea Euroasiatică. Acest act nu se înscrie în prioritățile politicii externe, nici măcar ale Guvernului Chicu, și contravine clar însuși numelui de Minister de Externe și Integrare Europeană, pentru că integrarea euroasiatică este în totală contradicție cu misiunea Ministerului de Externe. Literele IE din abrevierea MAEIE înseamnă Integrare Europeană, nu Integrare Euroasiatică”, a scris Popescu pe facebook.

„Sunt curios să aflu cât va costa bugetul de stat acest gest eurasiatic? Probabil peste 5 000 euro pe lună, dacă ținem cont de salariu și prețul de chirie al unui apartament. Iar dacă vorbim și despre șofer și sediu separat, mai adăugați 4 000 - 5 000 de euro pe lună”, mai spune fostul ministru de Externe.

În condițiile în care Guvernul nu are banii și capacitatea pentru a se ocupa de sănătatea cetățenilor, să te aventurezi în cheltuieli majore doar de dragul unor himere euroasiatice este culmea tupeului, continuă Popescu.

„Astfel de costuri pot fi justificate atunci când reprezentanțele noastre diplomatice promovează interesele comerciale și politice ale țării și ale cetățenilor noștri. Dar în condițiile în care avem deja un Ambasador la Moscova, care poate bine merci discuta și cu autoritățile Federației Ruse și cu Comisia economică euroasiatică, care are sediul la Moscova - nu văd de ce era nevoie de crearea unui astfel de post”, mai afirmă fostul ministru.

Nicu Popescu subliniază că este absolut legitim să fie anulat postul creat special pentru Oxana Greceanâi.

„Este un moft eurasiatic costisitor, inutil și contrar priorităților declarate de politică externă. Ambasada R. Moldova la Moscova are suficiente capacități pentru a interacționa cu autoritățile ruse, dar și cu Comisia euroasiatică, dacă este nevoie. Dacă MAEIE are fonduri în plus, este mult mai util să deschidă vreun consulat suplimentar în SUA, Canada, Franța sau Rusia – acolo unde cetățenii noștri chiar au nevoie de asistență consulară sporită. Iar la modul simbolic - Moldova nu este Eurasia! Moldova este în Europa. Și încetați să forțați și atașarea Moldovei la spațiul eurasiatic, distant și străin țării noastre”, a conchis acesta.