„Eu l-am numit ca pe un proces de de-suveranizare a Republicii Moldova pe malul stâng; un proces, ce-i drept, cu pași mici, dar odată cu venirea la putere a coaliției de guvernământ pare-se că acest proces a fost frânat sau chiar stopat, după cum putem vedea din lipsa de rezultate a negocierilor de la Bratislava”, a declarat Socor la Europa Liberă.

Expertul politic a accentuat că la reuniunea de la Bratislava partea moldovenească a refuzat să facă noi cedări.

„Guvernul condus de Maia Sandu a respins proiectul inițial elaborat de către dl Vasile Șova. Acest proiect ar fi consacrat un caracter așa-numit „polietnic” al statului Republica Moldova, formulare care ar fi putut conduce eventual la cedări în favoarea statutului limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Din acest motiv, dar și din alte motive, Guvernul condus de Maia Sandu nu a susținut proiectul propus pentru reuniunea de la Bratislava de către dl Vasile Șova. Iar Președinția în frunte cu Igor Dodon nu a insistat pentru ca proiectul propus de dl Șova să fie totuși promovat la reuniunea de la Bratislava. Dl Dodon a acceptat decizia Guvernului Maiei Sandu de a nu promova acest proiect la Bratislava. Este un semnal pozitiv, încurajator pentru o relație din interiorul coaliției de guvernământ și pentru perspectiva de continuare a acestei coaliții”, a mai spus Socor.

Amintim că, negocierile de la Bratislava desfășurate în cadrul Conferinței Permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” s-au încheiat, vinerea trecută, 11 octombrie, fără a se reuși ca părțile să convină asupra unui nou protocol. Premierul Maia Sandu a declarat că nu există condiții interne sau externe pentru a se spera la o soluţie imediată a conflictului transnistrean și nici consens politic în coaliţia de guvernare de la Chișinău.