Ambasada României reamintește persoanelor care doresc să-și exercite dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare 2020 din România că se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a vota prin corespondență sau pentru a vota la o secție de votare în străinătate.

Pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt necesare următoarele acte, conform Anexei la OMAE nr.1627 din 26.08.2019:

Pentru cetățenii români aflați temporar în Republica Moldova:

· Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;

· Copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în Republica Moldova, eliberat de autoritățile locale – permis de ședere temporară.

Pentru cetățenii români deținători și a cetățeniei Republicii Moldova:

· Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;

· Copie scanată sau fotografie după un document de identitate eliberat de autoritățile Republicii Moldova.

Cererile pentru votul prin corespondență pot fi trimise până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale. Urmează ca data exactă a organizării scrutinului să fie decisă de autoritățile din România în perioada următoare.

Pentru informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziție o secțiune specială.

Alte aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare vor fi comunicate în perioada următoare, ținând cont atât de evoluția situației generate de pandemia Covid-19, cât și de eventualele modificări și completări ale cadrului normativ în materie electorală.