Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Ion Chicu, la care au participat vicepremierul Serghei Pușcuța, conducerea Băncii Naționale, conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare și responsabililor din cadrul Cancelariei de Stat.

Potrivit CNPF, deficitul de încredere provine de la faptul că multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți pentru evenimente asigurate.

O soluție pentru păstrarea dreptului de emitere a certificatelor „Carte Verde” este crearea unui fond de garantare. Până la formarea fondului, operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde”.

Pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 9 sunt emitenți de „Carte Verde”. Conform afirmațiilor conducerii CNPF, din 9 emitenți actuali, în perioada următoare încă câțiva vor pierde dreptul de emitere a certificatului „Carte Verde”.