Situația a fost discutată la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control. Delegația Republicii Moldova a atras atenția și asupra desfășurării exercițiilor militare cu utilizarea armamentului şi a tehnicii de luptă de către o unitate militară transnistreană dislocată în orașul Dubăsari.

S-a menționat și despre lucrările tehnice efectuate de compania „Interdnestrcom” la așa-numitele posturi de „grăniceri” amplasate în preajma localității Doroțcaia, calificate drept dezvoltarea infrastructurii „de frontieră”.

Pe fapt, componenta militară a Republicii Moldova a solicitat deplasarea la fața locului a observatorilor militari, demersul nefiind acceptat.

În mod consecvent, a fost propusă pentru a fi inclusă în ordinea de zi propunerea formulată anterior de către delegația Federației Ruse - de a verifica și analiza în ansamblu situația creată în Zona de Securitate în urma schimbărilor unilaterale efectuate de partea transnistreană. Reprezentantul Federației Ruse a reiterat că propunerea este una de compromis și are menirea de a pune în discuție subiectele ce cauzează tensiuni între părți. Totodată, a precizat că demersul nu vizează doar postul instalat la Pohrebea (contrar prevederilor protocolului ședinței extraordinare a Comisiei), ci se referă la toate posturile structurilor de grăniceri instalate abuziv.

Propunerea nu a fost susținută nici de această dată de delegația transnistreană.

În cadrul ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 25 septembrie 2019 – 01 octombrie 2019, precum și au fost confirmați în funcție 2 observatori militari din partea Ucrainei.