Potrivit lui, reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, la comanda lui Igor Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de căutare internațională, printr-o procedură informală, utilizând astfel această structură în scopuri politice, transmite IPN. „Reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon și a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriștii îl numesc „Diffusion”. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice țară, care-l urmărește pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon și cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roșu sau simplu - arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a explicat Renato Usatâi.

Acesta a calificat măsura drept una abuzivă, ilegală și a anunțat că avocații săi din Londra urmează să expedieze o înștiințare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunțul de căutare din baza de date. Renato Usatâi a mai spus că ceea ce se întâmplă este „o încercare disperată a lui Dodon și a partenerilor săi din Moscova de a lovi în el, în preajma campaniei electorale”.

„Regret foarte mult că utilizarea ilegală a Diffusion, cu ocolirea înștiințării Biroului central al Interpol din Lyon, pune Rusia într-o lumină extrem de proastă. Am spus și repet că nu am pretenții față de țară”, a adăugat Renato Usatâi.

Partidul Nostru, într-un comunicat de presă, amintește că, anterior, Interpol a refuzat să-l anunțe pe Renato Usatâi în căutare internațională, pe motiv că solicitarea este motivată politic.