Cauza penală pe numele fostului deputat face parte din lista celor 38 de dosare politice, evaluate de către un grup de procurori, creat prin dispoziția Procurorului General, în februarie 2020.

Emiterea dispoziției de către procurori a survenit ca urmare a Declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

„La faza de cercetare a probelor în instanța de judecată, PCCOCS a ajuns la concluzia că fapta ce i-a fost incriminată lui Iurie Bolboceanu nu întrunește elementele infracțiunii și și-a retras învinuirea”, se arată într-un comunicat emis de serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Amintim că, Iurie Bolboceanu a fost supus măsurilor speciale de investigație și reținut pe 17 martie 2017, de către PCCOCS, după care, a fost arestat și condamnat la 14 ani de închisoare. S-a aflat în detenție timp de doi ani și trei luni de zile, până când Curtea de Apel Chișinău l-a achitat și a dispus reexaminarea dosarului.