„El este dat în exploatare tehnic. Este un eveniment pentru care trebuie să ne felicităm cu toții pentru că avem acest gazoduct. El este o posibilitate alternativă de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze în cazul în care apar probleme pe traseul tradițional. Deocamdată, vrem noi, nu vrem, acel traseu tradițional Rusia - Ucraina și intrarea în Republica Moldova pe la sud și prin Transnistria, economic este cel mai rațional”, a declarat Ion Chicu, citat de IPN.

Totuși, premierul nu exclude faptul că, în timpul apropiat, gazul care vine din România ar putea fi mai ieftin decât cel din Federația Rusă.

„Cu toții ne dorim tarife cat mai mici, aici nu contează miazăzi – miazănoapte și de unde vine, aici doar cifrele joacă rolul. Deloc nu este exclus ca într-o perioadă de timp nu prea îndepărtată, de exemplu, din România, gazul să fie mai ieftin. Nu este exclus că vor fi de asemenea posibilități și atunci, acest gazoduct, va fi utilizat pentru scopurile inițiale, adică de aprovizionare. Până atunci, raționamentul economic va prevala”, a adăugat oficialul.

Ion Chicu afirmă că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a majorat esențial securitatea energetică a Republicii Moldova, fapt pentru care a mulțumit autorităților române pentru implicarea plenară în realizarea proiectului.