Câte o cauză contravențională a fost pornită pe numele unui șef de Penitenciar, a unui consilier din Consiliul municipal Chișinău și a unui primar din raionul Criuleni pentru nedepunerea/depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale, se arată în comunicat.

Inspectorii de integritate au inițiat controale pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești și alți trei primari din raioanele Cahul, Telenești și Ștefan Vodă. La fel, a fost inițiat controlul averii a unui primar din raionul Criuleni, iar în privința unui primar din raionul Basarabeasca au fost pornite verificările pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 8250 de lei.

Au fost inițiate în total 10 controale:

Avere – Primarul satului Corjova, raionul Criuleni;

Conflict de interese – Șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești, un primar din raionul Cahul, un primar din raionul Telenești, un primar din raionul Ștefan Vodă, un director de grădiniță din Călărași și un director de gimnaziu din Drochia;

Incompatibilități –Un angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, un primar din raionul Basarabeasca, un viceprimar din raionul Ialoveni.

Au fost pornite în total 6 cauze contravenționale pentru:

Nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese persoanale – Un șef de Penitenciar, un primar din raionul Criuleni, un consilier din municipiul Chișinău, un funcționar public din raionul Căușeni, un polițist din raionul Râșcani, un consilier raional Glodeni;

Au fost întocmite 4 procese verbale cu privire la contravenție:

Nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese persoanale – Trei procurori și un consilier local.

Au fost emise 3 acte de constatare:

Incompatibilități – Un consilier local din raionul Soroca;

Conflict de interese – Un primar din raionul Telenești și un director de gimnaziu din raionul Telenești.

Prin sistemul „e-Integritate” au fost repartizate inspectorilor 20 de sesizări spre examinare.

Au fost eliberate 9 de Certificate de Integritate;

Reprezentanții ANI au răspuns la 99 de apeluri, dintre care 16 la Linia instituțională de informare.