„Numerarul este modul de plată preferat al corupției, evaziunii fiscale, remunerării muncii ilegale, finanțării terorismului și spălării banilor. Reducerea utilizării acestuia va combate aceste fenomene și va crește veniturile la bugetul de stat. Măsurile propuse sunt promovate activ de către UE”, a declarat deputatul Dan Perciun.

În opinia fostului ministru al Finanțelor, Natalia Gavrilița, promovarea plăților fără numerar poate aduce o creștere economică adițională de până la 3%.

„Analiza noastră spune că toate măsurile pe care le-am propus ar crește volumul tranzacțiilor fără numerar în jur de 9 miliarde de lei, iar aceasta ar aduce în jur de 3,3 miliarde de lei venituri bugetare la stat”, a adăugat și expertul economic Dumitru Vicol.

Conform propunerii autorilor, prevederile acestui proiect urmează să fie adoptate la pachet cu reducerea comisioanelor bancare.

Proiectul prevede reducerea TVA cu 2 puncte procentuale la efectuarea plăților cu cardul sau alte mijloace electronice de plată; plata obligatorie a salariului pe cont pentru toate companiile care au mai mult de 10 angajați cu sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu.

De asemenea, este propusă plafonarea plăților în numerar care pot fi încasate de către persoanele juridice la 10.000 de lei per tranzacție, reducerea plafonului pentru decontările în numerar făcute de către companii până la 10.000 de lei pe lună, ssigurarea posibilității de achitare a plăților prin instrumentele de plată definite electronic (cum ar fi terminalul de plată, dar nu doar) de către companiile cu un volum de vânzări mai mare de 500.000 de lei.

Comparativ cu alte țări din regiune, utilizarea numerarului în Republica Moldova rămâne a fi deosebit de populară. Conform statisticilor, raportul volumului tranzacțiilor cu carduri per PIB în Moldova a fost de doar 3.7% în 2018, iar în Croația, Ungaria, Polonia și Slovenia acest raport depășea 10% în 2017.

Deși în ultimii ani se înregistrează anumite evoluții pozitive în acest sens, totuși, raportate la progresul altor țări din regiune, trendul pozitiv este lent.