Virusul HIV afectează zeci de milioane de oameni la nivel global. Deşi boala provocată de acest virus, SIDA, nu mai este o condamnare la moarte, pacienţii seropozitivi trebuie să urmeze un tratament pe viaţă.

În ultimii ani, doi bărbaţi - cunoscuţi drept pacienţii "Berlin" şi "Londra" - par să se fi vindecat după ce au suferit câte un transplant de măduvă osoasă. O echipă internațională de cercetători a anunţat că studiază cazul unui al treilea pacient care nu mai prezintă semne ale infecţiei după ce a primit un tratament cu medicamente antiretrovirale puternice.

Ricardo Diaz, expert în maladii infecţioase de la Universitatea din Sao Paulo, a estimat că pacientul poate fi considerat vindecat de SIDA. "Nu am mai putut detecta virusul şi a pierdut răspunsul specific la virus - dacă nu ai anticorpi, nu ai nici antigeni. Important pentru mine este să am un pacient care s-a aflat sub tratament şi care controlează acum virusul fără tratament", a explicat el pentru AFP.

Conform ONU, 1,7 milioane de persoane au contactat HIV în cursul anului trecut şi peste 40 de milioane de persoane trăiesc cu acest virus.