Potrivit ministrului, prin examinarea secreta a cazului fostului șef al SIS și lipsa publică a hotărârii instanței judecătorești, cetățenii Republicii Moldova își pierd încrederea în justiție, transmite IPN.

„În primul rând, întrebările pe care vii le puneți dumneavoastră mi le pun și eu. Pe mine mă interesează fenomenul, nu cazul concret. Pentru mine este o surpriză că hotărârea nu a fost făcută publică”, a declarat Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Funcționarul se arată nedumerit și de faptul că victimele implicate în proces nu au fost recunoscute în calitate de părți vătămate, chiar și în cazul prejudiciului achitat de către acuzat.

„Nu îmi este clar de ce victimele nu au fost recunoscute în calitate de părți vătămate, dar acestea sunt aparențe pe care nu pot să le comentez necunoscând  esența problemei, necunoscând materialele cazului respectiv. Faptul că s-a achitat prejudiciul este bine, dar în același timp procesul penal trebuia să fie examinat în asemenea formula, încât cetățeanul Republicii Moldova să nu aibă dubii că procesul urmărește o anumită finalitate, ci scopul este de a stabili adevărul și de a fi atrase la răspundere persoanele care sunt vinovate de acest caz neplăcut care ne-a dus faima în afara Republicii Moldova, dar și în interior am pierdut din credibilitatea justiției”, a adăugat ministrul justiției.

Referitor la amenda primită de către Vasile Botnari, Fadei Nagacevschi admite că aceasta este una inechitabilă.

Cei șapte profesori turci ai Liceului „Orizont” au fost expulzați din Republica Moldova pe 6 septembrie 2018. La începutul acestei luni, într-o emisiune televizată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că în dosarul de expulzare, fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă nu a oferit mai multe detalii. A doua zi, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care menționa că dosarul a fost expediat în judecată în luna februarie a acestui an, iar magistrații au dispus examinarea materialelor în procedură clasificată. Potrivit PG, în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate.

Ulterior, deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au declarat că procurorul general a mințit, pentru că ex-directorul SIS a primit doar o amendă în dosarul expulzării celor șapte profesori turci, în valoare de 88 de mii de lei, nu și pedeapsă cu închisoare.