Imaginile arată o vătămare extinsă a plămânilor unui bărbat în general sănătos de 59 de ani, cu hipertensiune arterială, a spus dr. Mortman. De când s-a îmbolnăvit grav, pacientul necesită un ventilator care să-l ajute să respire, dar chiar și așa, nu este suficient. De asemenea, el are nevoie de un alt aparat care să circule și apoi să-i oxigeneze sângele.

„Acesta NU este un pacient cu boli grave în vârstă de 70 de ani”, a spus Mortman. „În afară de hipertensiunea arterială, el nu are alte probleme medicale semnificative”, a completat acesta.

Zonele marcate cu galben în video reprezintă părți infectate și inflamate ale plămânului. Din scanare, este clar că daunele nu sunt localizate într-o singură zonă, ci acoperă zone extinse ale ambilor plămâni, arătând cât de rapid și agresiv poate evolua infecția, chiar și la pacienții mai tineri. Un pacient cu plămâni sănătoși nu ar avea nicio zonă galbenă pe scanare.

Galbenul marchează atât infecția, cât și inflamația. „Este un proces inflamator destul de puternic în plămâni, în încercarea organismului de a controla infecția”, a spus Keith Mortman.

Inflamarea împiedică plămânii să poată oxigena sângele și să îndepărteze dioxidul de carbon. Acest lucru determină un pacient să necesite mai mult aer pentru a echilibra nivelul de oxigen și de dioxid de carbon.

„Vreau ca oamenii să vadă asta și să înțeleagă ce poate face acest virus”, a spus Mortman. „Oamenii trebuie să ia asta în serios”.

Pacientul rămâne în stare critică la ATI, notează Digi24.

„Pentru acești pacienți care prezintă în esență insuficiență respiratorie progresivă, afectarea plămânilor este rapidă și răspândită. Din păcate, odată deteriorați în acest fel plămânii, poate dura mult până se vindecă. Pentru aproximativ 2-4% dintre pacienții cu Covid-19, daunele sunt ireversibile”, a spus doctorul Mortman.