„Noi toți au fost martorii adresării președintelui. Vladimir Putin a menționat o serie de modificări esențiale în Constituție. Aceste schimbări vor viza nu doar o serie de articole din Constituție, ci și în balanța puterilor în general, a celei executive, legislative și judecătorești. În această situație, noi, ca Guvern, trebuie să-i acordăm președintelui țării noastre posibilitatea să ia toate deciziile necesare. În aceste condiții, eu cred că e corect ca, în conformitate cu articolul 117 din Constituție, actualulo cabinet de miniștri să-și dea demisia”, a spus Medvedev.

Asta după ce Putin a anunțat o reformă a Constituției în vederea unei „consolidări a puterii Parlamentului”.

„Propun schimbări (…) ordinea și atribuțiile Dumei de Stat să cuprindă nominalizarea candidatului care va conduce Guvernul rus. Ulterior, pe baza recomandărilor făcute, recomandarea premierului, a vicepremierului și a miniștrilor”, a declarat astăzi Vladimir Putin.

Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

Precizăm că Putin a anunțat astăzi organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale „la două mandate succesive”.