Europa a devenit, la jumătatea lunii februarie, „epicentrul" epidemiei, potrivit afirmaţiilor directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Însă creşterea numărului zilnic de contagieri înregistrate în ultimele săptămâni în ţări deosebit de afectate precum Statele Unite, Brazilia, Mexic, Peru sau Canada, a făcut ca Europa să fie depăşită de statele de pe continentul american.

Potrivit cifrelor publicate de departamentele sanitare naţionale, puţin mai mari decât cele ale OMS, Statele Unite, ţara cu cele mai multe cazuri din lume, a înregistrat 1,3 milioane de contagieri, Brazilia, 169.000 de cazuri şi Canada, aproape 70.000 de contagieri, o cifră de care se apropie şi Peru.

În pofida numărului mare de contagieri, decesele provocate de COVID-19 pe continentul american, care luni a depăşit pragul de 100.000 de morţi, sunt considerabil mai reduse decât cele 160.000 de decese înregistrate pe continentul european.

SUA au confirmat peste 80.000 de decese, Brazilia a raportat 11.000, Canada aproximativ 5.000, iar Mexic peste 3.500.

În pofida acestor cifre, mai multe ţări de pe continentul american preconizează deja planuri de relaxare a restricţiilor pe care le-au adoptat în scopul frânării extinderii pandemiei de coronavirus.