Studiile care au implicat 1.077 de persoane au arătat că vaccinul a dus la crearea de anticorpi și celule T care pot lupta împotriva coronavirusului.

Descoperirile sunt extrem de promițătoare, dar este încă prea curând de anunțat dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție totală. Astfel, în curând peste 10.000 de persoane vor participa la următoarea etapă a testării din Marea Britanie. Autorităţile medicale britanice au comandat deja 100 de milioane de doze ale potenţialului vaccin.

Potrivit sursei, vaccinul, denumit tehnic ChAdOx1 nCoV-19, este dezvoltat într-un ritm fără precedent. A fost produs pe baza unui virus supus procedurilor de inginerie genetică şi care poate cauza răceli la cimpanzei. Virusul a fost modificat astfel încât să nu se poată transmite la oameni şi să fie asemănător cu noul coronavirus. În acest fel, sistemul imunitar se poate activa pentru a contracara coronavirusul.

Pe moment nu există vaccinuri aprobate pentru COVID-19, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat că posibilul vaccin produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford este unul dintre candidaţii importanţi.