Mai mult de 177.500 de oameni strămutaţi pe plan intern şi-au abandonat casele în patru provincii din nord-estul Afganistanului.

Militanţii talibani şi-au amplificat operaţiunile în provinciile din nord-estul Afganistanului în 2019, ucigând sau rănind mii de militari afgani.

Provinciile din estul Afganistanului numără în jur de 74.000 de strămutaţi, potrivit datelor OCHA. Aceste provincii au fost una dintre principalele zone de luptă între combatanţii grupării Stat Islamic (SI), militanţii talibani şi forţele de securitate afgane, scrie Agerpres.

Numărul total de persoane strămutate a fost în 2018 în Afganistan de circa 385.000.

Luptele în această ţară s-au înteţit în 2019, în timpul negocierilor dintre SUA şi militanţii islamişti talibani pe marginea unei soluţii politice la conflict. Potrivit experţilor, ambele părţi au încercat să-şi consolideze poziţiile de negociere prin succese militare.

Potrivit OCHA, 9,4 milioane de oameni au fost identificaţi ca având nevoie de asistenţă umanitară şi de protecţie în Afganistan în 2020, din cauza conflictului şi dezastrelor naturale.

Potrivit OCHA, partenerii umanitari caută de urgenţă pentru acest an 733 de milioane de dolari americani în ajutoare pentru 7,1 milioane de oameni.