Preţul de vânzare pentru "Rubik Mona Lisa", o lucrare din 2005, a depăşit de patru ori estimările specialiştilor (între 120.000 şi 150.000 de euro) în cadrul unei licitaţii dedicate artei urbane, organizată de Artcurial pe Champs-Elysees din Paris, unde au fost dispersate mai multe opere semnate de cunoscuţi artişti stradali contemporani, relatează digi24.ro.

Această "Giocondă" din cuburi Rubik, care reinterpretează într-un stil modern celebrul tablou creat de Leonardo da Vinci, este compusă în întregime din cuburi 3D, obiecte emblematice ale anilor 1980.

Invader, al cărui nume real este Frank Slama, a devenit cunoscut datorită "invaziilor" sale expuse pe străzile din peste 65 de oraşe din 33 de ţări. El a dat şi numele unui curent artistic ce defineşte operele de tip "tablouri-obiecte" - "rubikcubism". "Rubik Mona Lisa" a devenit prima lucrare dintr-o nouă serie a artistului, care reproduce mari tablouri din istoria artei: "Rubik Master Pieces".

De la tabloul "Dejeuner sur l'Herbe" al pictorului Edouard Manet şi până la "Origine du Monde" realizat de Gustave Courbet, Invader a reprodus diverse capodopere ale picturii cu ajutorul unor cuburi Rubik. Din 2005, numeroase expoziţii dedicate creaţiilor lui Invader au fost organizate în lumea întreagă.