Peter Michalko a venit cu o reacție pe pagina sa de facebook.

„Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii”, a menționat ambasadorul.

Oficialul a mai precizat că în Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi.

„Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor. Astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova” a mai scris Peter Michalko.

Amintim că deputatul socialist Bogdan Țîrdea a lansat ieri, 21 octombrie, o nouă carte „Societatea civilă din Moldova: Sponsorii. ONG-crația. Războaie culturale”. Potrivit autorului, „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, în mass-media și în domeniul științific”. Acesta mai spune că au fost analizate documente care arată cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui îi sunt transferate milioanele de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții. În carte sunt vizate mai multe fundații, inclusiv Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, SUA și UE.