„PDM consideră că instituții din Federația Rusă desfășoară acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său”, se spune într-un comunicat al formațiunii.

Totodată, partidul de guvernare afirmă că „aceste acțiuni au fost inițiate cu scopul de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova, de a manipula opinia publică și de a sprijini o anumită forță politică în detrimentul alteia”.

PD mai anunță că a sesizat în acest sens instituțiile și observatorii internaționali.

Potrivit Ministerului de Interne de la Moscova, şeful PD Vladimir Plahotniuc și afaceristul Veaceslav Platon ar fi organizat un grup criminal care ar fi retras ilegal mai mult de 565 de milioane de dolari din Rusia în anii 2013-2014.

Folosind pretexte inventate şi documente falsificate, au transferat bani în valută străină de pe conturile deţinute de persoane juridice afiliate în ОАО Банк «Западный» şi ОАО «Русский Земельный Банк» către conturile băncii Moldindconbank şi alte bănci străine sub pretextul vânzării de valută.

În acest caz a fost reținut un rezident al regiunii Moscova, iar ancheta penală continuă, spun anchetatorii ruși.