Cercetarea sugerează că oamenii sunt observatori activi. ''Nu detectăm pasiv informaţiile din lumea înconjurătoare ca apoi să reacţionăm la ea. Trăirile afective sunt un factor critic al experienţei pe care o creăm. Aşadar nu vedem lumea doar prin simţurile externe, ci vedem lumea diferit în funcţie de sentimentele pe care le trăim,'' a declarat Erika Seigel, psiholog din cadrul Universităţii din California.

În cadrul unuia dintre experimente, 43 de participanţi au fost expuşi unei serii de fotografii ce alternau de la imagini pixelate şi cele care prezentau o faţă neutră, informează Medical Express. La sfârşitul fiecărui experiment un set de cinci chipuri erau prezentate participantului, iar acesta trebuia să aleagă imaginea cu faţa cea mai asemănătoare cu tot ceea ce a observat pe parcursul experimentului. Faţa ce a fost prezentată în mare parte ochiului dominant era întotdeauna cea neutră, însă au selectat în mare parte imaginea cu faţa zâmbitoare, notează Descoperă.

În cel de-al doilea experiment, cercetătorii au inclusiv şi un obiectiv de măsurare a conştientizării. Participanţii au fost rugaţi să ghicească în ce direcţie era orientată faţa suprimată. Rezultatele au arătat şi de această dată că faţa pozitive a schimbat percepţia participanţilor privind faţa neutră vizibilă.