Totodată, în cadrul intervenției, magistratul Cristi Danileț a declarat că judecătorii din Republica Moldova ar trebui să se solidarizeze și să nu admită încălcarea legilor.

„Judecătorii au obligația să reacționeze în momentul în care statul de drept este afectat, în momentul în care independența justiției este afectată și în momentul în care se declanșează proceduri abuzive împotriva judecătorilor. Orice judecător care observă astfel de nereguli și tace, atunci devine complice. Rolul judecătorilor este să garanteze drepturile și libertățile cetățenilor, inclusiv ale magistraților care sunt aflați în anumite anchete. Dacă nu ne solidarizăm cu respectarea legii, practic noi dinamităm din interior statul de drept”, a adăugat judecătorul.

„Sper că în RM judecătorii vor ajunge la un nivel în care să aibă pretenții de la sistemul activează. Nu este normal să avem judecători fricoși, nu este normal să avem judecători controlați, nu este normal să avem judecători conectați la viața politică. Trebuie să ne solidarizăm cu legea. Orice judecător care are curajul să denunțe în mod public abuzuri, orice judecător care are curajul în mod public să afirme că trebuie respectat statul de drepte, că politicul nu are ce căuta în justiție, trebuie încurajat. El reprezintă o voce, care trebuie să devină un curent reformist”, a punctat Cristi Danileț.