„Vă spun categoric - este exclus ca un cetățean sub numele Vladimir Plahotniuc să fi fost la Iași din momentul în care a avut loc transferul puterii în Republica Moldova. Un cetățean cu acest nume nu a intrat în România”, a menționat Ioniță.

Întrebat dacă Plahotniuc a folosit cealaltă identitate moldovenească (Vladislav Novak) pentru a intra pe teritoriul României la sfârșitul lunii octombrie 2019 (așa cum menționează CNA într-un demers oficial adresat autorităților române), ambasadorul Ioniță a răspuns: „Rețineți ce am spus – un cetățean sub numele Vladimir Plahotniuc nu a intrat... M-ați întrebat de un cetățean Vladimir Plahotniuc...”.

În decembrie 2019, după ce jurnaliștii au aflat despre cea de-a doua identitate moldovenească a fostului lider PDM, finul oligarhului Plahotniuc, Andrian Candu, declara la un post TV că nu a știut despre cea de-a doua identitate a nașului său. Candu preciza totuși că Plahotniuc nu a folosit a doua sa identitate (Vladislav Novak) niciodată.

Tot în decembrie 2019, autoritățile moldovene au confirmat că Plahotniuc nu a folosit identitatea Vladislav Novak pentru a ieși din Moldova, dar nu au spus nimic despre utilizarea sau neutilizarea acestei identități de către Plahotniuc la intrarea în alte state.

La 30 octombrie 2019, CNA i-a solicitat oficial șefului Direcției generale anticorupție din cadrul MAI al României, Alexandru Cătălin Ioniță, să dispună „orientarea autorităților competente în vederea identificării locului aflării cetățeanului” Plahotniuc. În aceeași scrisoare, CNA îl informa pe oficialul român despre faptul că cetățeanul moldovean căutat s-ar fi aflat în perioada 25-28 octombrie 2019 „în zona spitalului Parhon din Copou, municipiul Iași”.

La 10 decembrie, autoritățile moldovene l-au informat oficial pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, despre cea de-a doua identitate a lui Plahotniuc - înștiințări similare fiind transmise și ambasadorilor SUA - Dereck J. Hogan și Regatului Unit - Steven Fisher.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate de pe data de 4 decembrie 2019, președintele Igor Dodon a menționat că Plahotniuc a obținut cea de-a doua identitate moldovenească la solicitarea fostului șef al SIS, Vasile Botnari, care a făcut demersurile respective în anul 2018. „Botnari a inițiat eliberarea a două identități, pentru doi cetățeni ai Republicii Moldova. Au fost perfectate, la 29 iulie 2018, pe numele Novak Vladislav Vladimir și, pe data de 29 august 2018, pe numele Reznic Alexandru Mihai”, a declarat Dodon. Deocamdată nu există informații oficiale despre posesorul real al identității Reznic Alexandru Mihai.

Vladimir Plahotniuc este cercetat în Republica Moldova într-un dosar de spălare de bani, dar figurează în dosare penale și în alte țări. În ianuarie 2020, SUA l-au declarat pe Plahotniuc și pe membrii familiei sale „neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare în SUA”. Departamentul de Stat al SUA a explicat într-un comunicat că această decizie are legătură cu implicarea lui Plahotniuc „în acte semnificative de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”.

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” din 23 ianuarie 2020 poate fi urmărită aici: