Planul de dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România pentru anii 2019-2028 aprobat de ANRE-ul din România arată că „Transgaz” a modificat termenul de construcţie şi dare în exploatarea a infrastructurii necesare pe teritoriul României pentru asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Astfel, potrivit documentului, data estimată de finalizare a proiectului este anul 2021 și nu 2019, cum era indicat anterior. Pe parcursul acestui an, ar urma să fie construite mai multe conducte și stații de comprimare pentru a fi asigurată presiunea necesară şi capacitatea de transport gaze. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 174 de milioane de euro.

În ultimii ani, mai mulți oficiali din Republica Moldova și România au anunțat că gazoductul Iaşi-Ungheni-Chișinău va fi gata în 2018, apoi în 2019. Cea mai recentă declarație de acest fel a fost făcută de premierul Ion Chicu care afirmase acum o lună că gazoductul va fi dat în exploatare în anul 2020. Într-o reacție la noile informații, consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, ne-a spus că definitivarea lucrărilor de construcție pe teritoriul Republicii Moldova este programată pentru anul 2020, dar pentru ca gazoductul să devină funcțional este nevoie de acțiuni nu doar din partea Republicii Moldova, dar și din partea României.