Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și are un tiraj de 250 de mii de exemplare.

Aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova, și inscripția în arc de cerc: "30 DE ANI DE LA ADOPTAREA TRICOLORULUI REPUBLICA MOLDOVA".

monedămonedă

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc sunt 30 de stele care simbolizează 30 de ani de la adoptarea tricolorului, în plan central-valoarea nominală „10 LEI" și în partea de sus - anul emisiei „2020".

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", în imagine latentă.

monedămonedă

Noua monedă va fi pusă în circulație prin intermediul băncilor licențiate, iar după ridicarea stării de urgență va fi disponibilă și la ghișeul BNM.

Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv monedele cu caracter comemorativ, din emisiunea 2018 și 2019.

Moneda completează seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ, care mai include două emisiuni de acest gen.

Prima monedă a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale, iar a doua - în 2019 cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină.

monedămonedă