Artă fotografică împotriva stresului și durerii

Tatiana Mendes, psihoterapeut: „Mediul în care se află pacienții influențează semnificativ starea lor de bine. Peisajele din natură, apa, munții au puterea de a reduce stresul, anxietatea și gândurile negative. Persoana care suferă se transpune în acel loc sigur și liniștit, senzațiile de durere se diminuează și gândirea devine mai clară, mai limpede. Totodată, apare sentimentul de recunoștință pentru frumusețea pe care ne-o oferă Pământul și astfel se amplifică dorința de a trăi, de a savura fiecare clipă.”

Fundația clnicii va finanța integral organizarea acestui proiect, precum și amenajarea unor spații dintr-o instituție medico-sanitară publică din țară cu fotografii din proiect. De asemenea, o serie de fotografii selectate vor fi expuse în incinta Spitalului.

Elena Mornealo, medic endocrinolog, Președintele Fundației: „Studiile demonstrează nu doar efectul psihologic, dar și fizic pe care îl are arta asupra organismului. Imaginile pozitive induc starea de bine atât de necesară pacienților, normalizează tensiunea arterială, reduc cantitatea de analgezice administrate, favorizează procesul de recuperare. Acest proiect ne va permite să aplicăm în practică experiența spitalelor de peste hotare și să adoptăm acest concept nou pentru țara noastră.”

Susține proiectul în calitate de fotograf!

Fotografii din țară și de peste hotare sunt invitați să doneze lucrările proprii pentru colecția de fotografii, care va fi pusă la dispoziția instituțiilor medicale în scopul decorării spațiilor interioare destinate pacienților. Scopul este ca fotografiile să inspire emoții pozitive. Lucrările utilizate vor fi selectate de către o Comisie a proiectului.

De ce să te implici?

- Vei contribui la promovarea conceptului de vindecare prin artă în Republica Moldova, proiectul beneficiind de vizibilitate în media online și TV;

- Vei primi recunoaștere – numele autorilor va însoți toate fotografiile selectate în cadrul proiectului, atât online, cât și în formă imprimată;

- Lucrările vor fi publicate într-o galerie online pe site-ul Fundației;

- O serie de fotografii selectate vor fi imprimate în calitate maximă și plasate într-un spital public din țară, precum și în cadrul Spitalului, sub formă de expoziție, dar și în zona de staționar;

- Numele tău va fi menționat pe site-ul și pagina de Facebook a Fundației;

- Fotografiile de tipar vor rămâne exclusiv la dispoziția instituțiilor medicale din țară, care le vor putea selecta și imprima pentru propriile necesități, în conformitate cu cerințele de calitate stabilite în Regulamentul proiectului.

Participă în proiect!

Trimite-ne fotografiile care îți aparțin cu drept de autor și care consideri că se potrivesc proiectului până la data de 22 noiembrie 2020, iar rezultatele concursului vor fi anunțate în data de 27 noiembrie 2020.

Vezi AICI Regulamentul proiectului cu informații despre procedura de aplicare și modul de utilizare a fotografiilor. Fundația garantează că toate fotografiile și toate informațiile transmise vor fi folosite strict în scopurile enumerate mai sus.

Fiecare fotografie donată proiectului „Vindecare prin artă” va însemna emoții pozitive atât pentru pacienți și familiile lor, cât și pentru personalul medical. Mulțumim anticipat tuturor persoanelor interesate!