Potrivit autorilor, produsele care încălzesc tutunul conțin gudron, nicotină, metale grele, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, și cancerigene, care afectează grav sănătatea și provoacă dependența, similar țigărilor obișnuite.

Proiectul propune modificări la trei acte normative: Legea privind Controlul Tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal.

Potrivit deputatului Radu Marian, proiectul introduce termeni și definiții pentru a reglementa aceste țigări care încălzesc tutunul și a aerosolului care îl emană. Totodată, sunt propuse modificări și la Codul Contravențional pentru a stabilit aceleași măsuri de pedeapsă contravenționale pentru țigările care încălzesc tutunul.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Precizăm că, în 2017, la inițiativa deputatului PD, Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului, care oferă posibilitatea „produselor de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” să fie scutite de majoritatea reglementărilor, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile accesibile publicului.

Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut într-un SMS trimis din greșeală jurnaliștilor.