Torra, învestit şef al Guvernului regional catalan în luna mai, ar urma să îşi facă public într-un discurs ţinut marţi seară manifestul separatist denumit "Momentul nostru.

"Voi merge până la capăt. Voi merge cât de departe doreşte Parlamentul catalan”, a declarat el în timpul unui interviu televizat.

Discursul lui Torra vine cu o săptămână înaintea Zilei naţionale a Cataloniei, atunci când de obicei sute de mii de separatişti se adun[ pe străzi. Torra a cerut o prezenţă mare în acest an pentru a demonstra susţinerea faţă de secesiune.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a propus luni organizarea unui referendum pentru o autonomiei sporită a Cataloniei, dar a exclus posibilitatea unui referendum privind independenţa regiunii, scrie news.ro.

Preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a respins marţi oferta lui Sanchez: "Un referendum pentru independenţă este ceea ce majoritatea catalanilor doresc şi spre acest lucru trebuie să lucrăm”.

Conform unei surse din guvernul catalan, Torra ar urma să ceară un referendum pentru independenţă în timpul discursului de marţi.