Directorul Institutului Internațional de Cercetare în domeniul Prevenției cancerului din Lyon, Elisabete Weiderpass, a subliniat că prevenirea şi depistarea timpurie sunt cele mai eficiente metode în lupta împotriva cancerului şi că cercetările în acest domeniu trebuie să fie fortificate în Republica Moldova. „Obiectivele care urmează să fie atinse până în 2025: în primul rând, să fie redusă incidenţa cazurilor de cancer de diverse tipuri. Cancerul este cauzat de stilul de viaţă: consumul de alcool, nutriţia suboptimală şi inactivitatea fizică. Al doilea obiectiv este de a spori depistarea timpurie a cancerului”, a spus Elisabete Weiderpass.

Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că, în ceea ce ţine de controlul cancerului, eforturile trebuie consolidate pentru a reduce incidenţa îmbolnăvirilor şi de a preveni această maladie. „Să ne consolidăm pentru a ridica nivelul de satisfacţie a pacienţilor în contextul actului medical asigurat de specialişti, să dezvoltăm aspectele de reabilitare şi componenta de îngrijiri paliative”, a mai spus ministra.

Rectorul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a venit cu un mesaj de felicitare pentru Institutul Oncologic din Republica Moldova, care marchează 60 ani de la înființare. „Dacă e să cuprindem cu gândul aceste şase decenii şi să facem o retrospectivă în trecere a Institutului Oncologic, constatăm că aici, în acest colectiv, cu dăruire de sine, profesionalism, înaltă spiritualitate lucrează oameni extraordinari, dedicaţi sistemului de sănătate, pacienţilor, Universităţii de Medicină, preluând din anul 1960 ştafeta de la Dispensarul Oncologic Republican. Acest Dispensar s-a transformat, îmbogăţindu-se, dezvoltându-se, reconstruindu-se, într-un Institut Oncologic”, a transmis rectorul.

Datele statistice indică că pe plan global, în fiecare an, sunt peste 18 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, majoritatea cazurilor soldându-se cu decese.