Se aşteaptă ca ciclonul să lovească uscatul miercuri, într-o perioadă când India este în proces de relaxare a restricţiilor impuse în aprilie pentru limitarea transmiterii coronavirusului, care a infectat peste 96.169 de persoane şi a provocat moartea a 3.029.

Statele Odisha şi West Bengal au trimis pe teren echipe de management al dezastrelor pentru a strămuta familiile care locuiesc în case din chirpici şi a le pune la adăpost de puternicul ciclon Amphan, care va spori în intensitate în următoarele 12 ore.

„Ciclonul extrem de puternic 'Amphan'... riscă să devină mai puternic şi să se intensifice într-un super-ciclon în următoarele 12 ore'', au precizat oficialii din domeniul meteorologic într-o declaraţie, prognozând precipitaţii intense în regiunile estice şi sudice.

„Trebuie să evacuăm populaţia din regiunile aflate la joasă altitudine şi să-i protejăm în acelaşi timp de coronavirus'', a precizat un înalt funcţionar din Ministerul de Interne indian care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. ''Nu este o sarcină uşoară'', a adăugat acesta.

Autorităţile portului Paradip, din statul Orissa, au ordonat ambarcaţiunilor să revină de pe mare întrucât ciclonul format deasupra Golfului Bengal s-ar putea intensifica într-un super-ciclon. „Operaţiunile au fost sistate'', a spus Rinkesh Roy, administratorul Paradip Port Trust. ''Evacuăm portul''.

Prim-ministrul Narendra Modi are programată o şedinţă în capitala New Delhi pentru a discuta modalităţile de reducere a pagubelor şi a rănirilor.

Sezonul cicloanelor durează de obicei din aprilie până în decembrie, când furtunile puternice forţează evacuarea a zeci de mii de persoane, provocând victime, precum şi pagube importante recoltelor şi locuinţelor, atât în India, cât şi în ţara învecinată, Bangladesh.

India, care deţine 7.516 kilometri de zonă costieră, este lovită de mai mult de 10% dintre toate cicloanele tropicale globale, cele mai multe dintre acestea afectând coasta de est, în apropiere de Golful Bengal.