Ministrul turc al educaţiei a anunţat că 301 878 de cărţi au fost distruse. Conform unui grup de jurnalişti independenţi din Turcia care încearcă să devină „vocea poporului turc care suferă sub un regim opresiv”, în 2016 au fost arse inclusiv cărţi de matematică în care se aflau, accidental, iniţialele lui Gulen - „calculaţi de la punctul F la punctul G”.

În decembrie 2016, o publicaţie din Turcia a relatat că aproximativ 1,8 milioane de cărţi au fost distruse şi reprintate pentru că ar fi avut cuvântul „Pennsylvania” în paginile lor, acesta fiind statul american în care s-a refugiat Gulen după ce a fugit din Turcia, transmite Digi24.

Organizaţiile pentru protecţia dreptului la liberă exprimare din Turcia sunt alarmate de comentariile ministrului turc al Educaţiei: „În doar trei ani, mediul publicistic din Turcia a fost decimat, 29 dintre edituri fiind închise prin ordonanţe de urgenţă pentru că ar «răspândi propagandă teroristă»” au declarat reprezentanţi ai PEN, asociaţia internaţională a scriitorilor.

Filiala engleză a PEN a descoperit că după decretarea stării de urgenţă în 2016, 200 de organizaţii de presă şi de edituri au fost închise, 80 de scriitori au fost puşi sub investigaţie şi cercetare, iar 5822 de academicieni au fost concediaţi în 118 universităţi de stat. Raportul celor de la PEN concluzionează că Turcia se confruntă cu o „criză a libertăţii de expresie”.