În episodul 10 din 14 februarie 2020 al emisiunii de pe Youtube „Președintele răspunde”, Igor Dodon a comentat inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de semnare cu partidele de dreapta a unui Pact de neagresiune. „Stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, da voi, ca niște gentilomi ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”, a spus Dodon.

„Considerăm că formulările „bărbați”, „gentilmoni” în raport cu “o doamnă” trimisă „mai departe” sunt inadmisibile în contextul unui discurs politic democratic. Această diferențiere nu face decât să creeze impresia greșită precum că Maia Sandu și doamnele, în general, au nevoie de tutelare și protecție! Mai mult chiar, remarcile sexiste și interesul nesănătos al lui Igor Dodon referitor la „cine e deasupra, cine e dedesubt, cine e jertfa”, trebuie taxate corespunzător, deoarece au ca scop intimidarea femeii, afectează demnitatea persoanei și creează o percepție umilitoare și degradantă”, se spune în demersul PAS.

Deputata PAS Doina Gherman a mențioant într-o postare plasată pe pagina sa de Facebook că „declarațiile discriminatorii și sexiste ale lui Igor Dodon sunt inadmisibile și trebuie taxate”.