„Continuă a fi înregistrate situații care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: trei întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor de învățământ în timpul orelor de muncă, . Întâlnirile au fost organizate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban, şi Silvia Radu. Totodată, patru întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă -PSRM, PUN şi CI Silvia Radu, opt întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă: 4 – PSRM, 2 – PUN, 1 – PL, 1 – PPȘ.

Raportorii spun că președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a implicat în continuare în campania electorală a candidaților PSRM, Ion Ceban și Alexandr Usatîi. „Implicarea Președintelui în activități de agitație în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv, drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenților electorali menționați”, se arată în raport.

Comparativ cu perioada precedentă de raportare, misiunea anunţă că a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale (17 în total), cu implicarea concurenților electorali din partea PPȘ – 8 cazuri; Silvia Radu – 5 cazuri; PSRM – 2 cazuri.

Totodată, în timpul monitorizării, s-a constat că concurenții electorali nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii concurenți au depășit esențial plafonul cheltuielilor permise.

Promo-LEX a anunţă că a identificat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, a discursurilor sexiste precum și a altor forme de intoleranță manifestate public.

„Au fost identificați doi concurenți electorali afectați de diferite forme de intoleranță. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură și discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcția de primar al mun. Bălți. De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Chișinău a instigat la discriminare sugerând că va limita dreptul la exprimare și întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPȘ la funcția de primar al mun. Bălți a utilizat stereotipurile legate de gen”, punctează raportorii.

Perioada de monitorizare 1 mai -16 mai 2018. Finanțele concurenților electorali au fost monitorizate pentru perioada 28 aprilie -11 mai 2018.