Solicitată de IPN, Clara Sorocean, șefa Direcției evidența individuală a contribuabililor CNAS, a explicat că, după scanare, Casa Națională de Asigurări Sociale va restitui carnetele angajatorilor, care, la rândul lor, le vor elibera angajaților, până la finele lunii decembrie a anului curent.

Persoanele fizice neangajate în câmpul muncii sunt în drept să solicite CNAS scanarea carnetelor de muncă, dar nu sunt obligate să o facă.

CNAS scanează doar datele cu privire la stagiul de cotizare realizat până la 1 ianuarie1999, deoarece informația despre contribuțiile fiecărei persoane asigurate, după această dată, este deja introdusă în contul personal al fiecărui contribuabil.

În Registrul de Stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale se acumulează informația despre toată activitatea realizată: perioada de activitate, contribuțiile de asigurări sociale calculate şi achitate etc.

Datele cu privire la stagiul de cotizare realizat până la 1 ianuarie1999 vor fi confirmate la stabilirea pensie în baza informației din contul personal după modificarea legislației din domeniu. Dacă carnetul de muncă este pierdut sau deteriorat, beneficiarul de pensii prezintă documente confirmative suplimentare, cum ar fi ordinul de angajare și de eliberare în cadrul instituției în care a lucrat.

Șefa Direcției evidența individuală a contribuabililor CNAS susține că, deși toată informația se scanează, carnetul de muncă rămâne a fi document, pentru ca persoana să-l prezinte la necesitate. „Se anulează doar completarea carnetului, nu și documentul”, spune Clara Sorocean.

Carnetele de muncă vor fi retrase din circulație din ianuarie 2019.