Șeful Guvernului a făcut săptămâna trecută o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli. Mai exact, pasagerii din autocarele cu turiști erau coborâți din autobuze și verificați, creând disconfort cetățenilor.

Potrivit raportului prezentat de Corpul de Control, în ultimele 2 săptămâni, din 1057 de autocare care au trecut frontiera, doar 54 se încadrau în criterii de risc.

„După verificări, s-a constatat că și șeful vămii, și șeful Poliției de Frontieră m-au mințit. Le-am solicitat să efectueze controlul autocarelor, mașinilor, fără a scoate oamenii din autobuze, fără a le scoate bagajele dacă nu reprezintă riscuri. Mi-au spus că exact așa și fac. S-au ridicat înregistrările video și am văzut că doar în ziua aceea, de dimineața, 6 autocare cu turiști: toți dați jos, toate bagajele jos, trecute prin scaner. Am văzut o imagine – bătaie de joc: ora 2:00 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua și așa două ore până au făcut toate procedurile”, a menționat Filip.

Filip a mai spus că va expedia o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă în care va solicita identificarea unor soluții pentru problemele de la punctele de trecere a frontierei.

Potrivit studiului ”Evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei” realizat cu suportul USAID, timpul mediu necesar pentru trecerea unei frontiere românești este de aproape 6 ore (380,4 minute), în timp ce în cazul unei frontiere non-române a UE este vorba de 23,8 minute.

În același timp, transportatorii stau uneori chiar și 3 zile în vama Leușeni-Albița.