„Echipa comună de anchetatori, compusă din iranieni, canadieni şi noi, va avea acces la cutiile negre la faţa locului. Ulterior, partea iraniană este pregătită să le transfere separat Ucrainei”, a indicat Vadim Pristaiko în faţa deputaţilor ucraineni.

Ucraina a indicat miercuri că i-a solicitat oficial Iranului să trimită la Kiev cutiile negre ale avionului companiei Ukraine International Airlines prăbuşit pe 8 ianuarie.

Potrivit Kievului, experţii trimişi la Teheran după catastrofă au obţinut deja acces fizic la aceste înregistrări de zbor, dar nu şi la conţinutul lor.

„În prezent avem o bună cooperare cu Iranul”, a explicat Pristaiko joi seară pentru postul de televiziune american CNN.

„Ideal este să avem aceste cutii în mod fizic pe teritoriul ucrainean întrucât am pierdut avionul şi avem dreptul de a ancheta”, a precizat el.

Un reprezentant special al guvernului iranian este aşteptat în Ucraina „la începutul săptămânii viitoare” pentru a prezenta „scuze oficiale şi explicaţii”, a adăugat ministrul de externe ucrainean.

După două zile de dezminţiri, armata iraniană a recunoscut sâmbăta trecută că a doborât dintr-o „eroare” un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines la câteva minute după decolarea de la Teheran. Toate cele 176 de persoane aflate la bord, majoritatea cetăţeni iranieni şi canadieni, au decedat.