Forţele de ordine au fost atinse se ”tiruri cu proiectile la nivelul boulevard de l’hôpital”, în arondismentul al XIII-lea, a confirmat pentru AFP Prefectura de Poliţie.

În faţa a aproximartiv 1.200 de persoane care purtau cagule - numărate de PP, poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi două tunuri cu apă.

Un restaurant McDonald a fost jefuit, geamuri au fost sparte, s-a aruncat cu dispozitive incendiare - manifestaţia a fost pătată de incidente pe traseu, ceea ce obligat coloana - care pormit cu peste o oră întârziere, din Place de la Bastille către Place d'Italie - să se oprească frecvent.

Ministrul de Interne Gérard Collomb a condamnat ”cu fermitate” ”violenţele şi distrugerile” comise în marja defilării.

”Totul este pus în aplicare pentru ca să se înceteze aceste grave tulburări ale ordinii publice şi să fie prinşi autorii acestor acte incalificabile”, a scris ministrul pe Twitter.

În timp ce manifestanţii încercau să-şi continue defilarea, pompieri interveneau în apropierea restaurantului fast-food pentru a stinge un început de incendiu.

În fruntea coloanei, "black blocks" urlau ”Toată lumea detestă poliţia”, ”Paris, în picioare, trezeşte-te”, în spatele unor banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Sub Kway la plajă”, ”de această dată ne-am organizat”, ”primii traşi pe sfoară, primii ghilotinaţi”.

Pe traseul manifestaţiei, manifestanţi au atacat o concesiune auto situată pe boulevard de l'hôpital, dar şi refugii de autobuz şi un escavator, incendiat cu un cocteil Molotov.

O maşină şi un scuter au fost de asemenea incendiate.

În această atmosferă, manifestanţi veniţi la defilarea tradiională, au cerut ”să fie lăsaţi pompierii să treacă”.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron s-a apărat de acuzaţii potrivit cărora se ”eschivează” de conflictele sociale din Franţa ducându-se în Australia de marţi şi până joi, apreciind că are ”alte lucruri de făcut” decât să comenteze actualitatea în acest 1 Mai marcat de numeroase mobilizări, relatează Reuters.