„Acum așteptăm să continue, așteptăm ca Procuratura Anticorupție va efectua pașii necesari care au avut loc până în decembrie anul trecut. Acum nu vedem că ar continua acest progres. Este un test pentru Republica Moldova și pentru instituțiile ei dacă ele sunt capabile să ducă acest caz la sfârșit așa cum trebuie. Este vorba și despre cazurile în care există deja inculpați, dar nu s-a sfârșit încă procesul și acolo justiția trebuie să-și facă treaba cum trebuie”, a afirmat oficialul european în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Peter Michalko susține că în ultimii trei ani Republica Moldova a înregistrat progres destul de puternic în domenii cum ar fi economia, comerțul, aplicarea Acordului de Liber Schimb, care a dus la un nivel foarte mare în schimbul comercial, care a dat posibilitatea ca producția moldovenească să ajungă pe piața UE.

În același timp, ambasadorul UE spune că există domenii unde nu s-au înregistrat progrese, ba chiar stagnare sau regres. Aici poate fi vorba despre domeniul standardelor democratice, mai ales până în iunie anul trecut, domeniile ce țin de democrație și stat de drept, lupta împotriva corupției, care, spune șeful Delegației UE, nu a fost destul de accentuată. „Partenerii externi, dar în primul rând cetățenii Republicii Moldova, au așteptat și au cerut de la autorități progres în investigarea cazurilor importante, în primul rând, a fraudei bancare - recuperarea banilor și pedepsirea celor vinovați. Este important să spunem că aceste domenii rămân importante și rămân în atenția partenerilor externi, inclusiv a UE”, a afirmat Peter Michalko, transmite IPN.