„Cine garantează că acești judecători nu ajung în subordinea unui politician? Domnule Sârbu, cine demonstrează că nu se va întâmpla la fel ca și cu colegii dumneavoastră care au fost aleși într-o fracțiune, iar mai apoi au plecat”, a întrebat Lilian Carp, deputat PL.

„Noi doar inițiem discuții. Toate criteriile de garanție vor fi stabilite ulterior. Noi propunem un concept, o idee”, a spus în replică deputatul PD Sergiu Sârbu.

„Până la urmă politicienii nu trebuie să se implice în alegerile judecătorilor. Nu trebuie de implicat în sistemul de justiție. Care este logica că este propusă modificarea Constituției dacă din punct de vedere tehnic nu se va reuși. Spuneți clar că nu vă doriți să schimbați Constituția, dar aveți nevoie de un mesaj în campania electorală”, a adăugat Lilian Carp.

„Noi nu ne-am pus drept scop să fie votată această inițiativă. Noi știm procedurile, noi știm procesul și în următorul Parlament o să fie votat”, a răspuns Sârbu.

„Scopul proiectul este de a face un tam-tam. Acest lucru niciodată nu va avea soartă de izbândă în RM”, a spus deputatul PSRM Vasile Bolea.

Proiectul a fost criticat și de liderul PLDM, Tudor Deliu: „Consider că este un populism electoral. Cea mai bună soluție este depolitizarea justiției. În calitate de membru al Comisiei Juridică nu voi participa la acest flashmob”.

„Problema reformei justiție este crucială în RM. De ce nu sunt adoptate practicile internaționale? De fapt reforma justiției este torpilată. Propunerea nu este întemeiată, este o fumigenă, o deviere de la problemele cu care se confruntă RM. PLDM nu va participa la discuțiile în legătură cu acest proiect exotic”, a spus deputatul PLDM Iurie Țap.

„Acest pas pe care îl face PD nu este pentru realizare, dar pentru demonstrație. Pentru a arăta că se lucrează”, a menționat Oleg Reidman, deputat PCRM.

Deputatul Ion Casian a menționat că PL nu va susține proiectul: „prin acest proiect se recunoaște eșecul reformelor din justiție. Este o propunere populistă”.

Potrivit proiectului de hotărâre, Comisia Juridică, numiri și imunități urmează prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, inițiativa legislativă de modificare a Constituției, astfel ca magistrații să fie aleși direct de către popor. Experții în drept afirmă că inițiativa este un atac asupra independenței judecătorilor.

În prezent, judecătorii sunt numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.