Amnesty International Moldova califică aceste acțiuni ca fiind unele cu subtext politic și care au ca și scop criminalizarea activismului civic, dar și reducerea la tăcere sau chiar anihilarea organizațiilor societății civile, care critică încălcările din domeniul drepturilor omului.

Totodată, organizația își exprimă regretul pentru faptul că persoanele responsabile de protecția copilului aplică standarde duble privind legislația în cazul societății civile și a partidelor politice.

„Suntem profund îngrijorați de atacurile continue asupra colegilor noștri din Moldova, dar și asupra drepturilor omului din țară. Acest atac poate fi calificat ca o încercare a autorităților, prin intermediul mass- media afiliată, de a transfera atenția de la îndepărtarea forțată a celor șapte cetățeni turci din Moldova în Turcia, fapt care violează obligațiile internaționale ale Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului – astfel defăimând activitatea apărătorilor drepturilor omului în țară”, a declarat Denis Krivosheev, Director Adjunct Amnesty International pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală.

Conferința de presă, în cadrul căreia mai multe organizații neguvernamentale, inclusiv AIM, dar și mai mulți voluntari și activiști civici, au solicitat autorităților să-i pedepsească pe cei vinovați de răpirea a 7 cetățeni turci, nu a fost „o acțiune politică”, ci una civică, spun reprezentanții Amnesty International.

Legislația RM nu interzice activitățile de voluntariat și nici implicarea adolescenților în acțiuni publice, cu caracter civic, prin care se solicită respectarea legislației în domeniul drepturilor omului. Copiii se pot identifica ca și Apărători ai Drepturilor Omului, în cazul încălcării acestora, conform legislației internaționale din domeniu.

„Suntem îngrijorați de audierile publice de astăzi din Parlament, unde s-au făcut declarații care au ca și scop interzicerea dreptului la libera exprimare și întruniri pașnice pentru tineri. Tinerii din întreaga lume revendică drepturile omului și prin aceasta sunt apărători ai drepturilor omului. Tinerii din Moldova, inclusiv cei de vârstă școlară, trebuie să-și poată exercita aceste drepturi”, a mai declarat Denis Krivosheev, Director Adjunct Amnesty International pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală.

Totodată, Amnesty Internationa cere încetarea persecuției directoarei liceului „Lucian Blaga” , care nu a depășit limitele legislației în domeniul libertății de exprimare și asociere.