Polițiștii au fost anunțați despre acest caz de o persoană speriată care a fost martor la această scenă.

„Ținând cont de gravitatea acestuia și riscul la care era expusă persoana răpită, dar și alți localnici, prioritate i s-a dat acestui caz, fiind implicate la maxim toate forțele, pentru identificarea automobilului și reținerea persoanelor. În scurt timp, mașina a fost identificată și stopată pe o stradă din Bălți. În ea se aflau 4 tineri și fata „reținută”. Aceștia au vârstele cuprinse între 16 și 24 de ani și sunt originari din raioanele Sângerei și Ștefan Vodă. Tinerii aveau la ei un un obiect asemănător cu un automat „Kalaşnikov” și un pistol ( ambele din plastic), precum şi 3 cagule negre, din material textil. Persoanele au fost însoțite la IP Bălţi pentru stabilirea tuturor circumstanţelor”, informează Poliția.

Tinerii au declarat oamenilor legii că au încercat să facă un experiment social, pentru a verifica vigilența cetățenilor în asemenea situații. Polițiștii au mai stabilit că respectivii au mai înscenat pe străzile din Bălți încă trei asemenea cazuri.

Patru dintre ei au fost reținuți în baza art.166 CPP pentru 72 de ore. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală în temeiul alin.2 din art.287 Cod penal al Republicii Moldova pentru huliganism. Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor să nu repete asemenea acțiuni, care pot degenera în cazuri grave.

„Pe lângă faptul că la respectivele scene puteau asista copii, femei însărcinate sau persoane în etate, oricare dintre martori ar fi putut interveni și comite o crimă. Ținând cont de faptul că arma agresorilor nu avea indici vizibili că era un mulaj, a determinat ca situația creată să fie percepută de către cetățeni drept caz real, cu un pericol enorm pentru ei”, precizează poliția.

În asemenea cazuri, conform legii 218 din 19 octombrie 2012, privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale și a armelor de foc (art.10), Poliția era în drept să intervină aplicând arma de foc fără somare, fapt ce ar fi avut urmări grave pentru agresori.