„Indiferent de rezultatul primului tur din Chișinău sau de la Bălți de astăzi, indiferent de ce va urma după al doilea tur, deocamdată eu sunt încurajat. Văd un trend încurajator, stabilit încă de anul trecut în cursa electorală dintre Andrei Năstase și Ion Ceban pentru Primăria Chișinăului, când s-a renunțat în mare parte la retorica geopolitică în favoarea gospodăririi orașului. Atât Ion Ceban cât și Andrei Năstase au dat tonul în acest sens, în sensul funcționalității statului. Faptul acesta l-a neliniștit atât de mult pe Vladimir Plahotniuc încât el a dat ordin justiției să anuleze rezultatele alegerilor. Pentru că anume Plahotniuc trăgea capital politic pe exacerbarea factorului geopolitic în alegerile locale. Andrei Năstase și Ion Ceban au dat de atunci semnale. A existat un armistițiu geopolitic și e foarte bine că e așa. Între aceștia există posibilitatea de a copera în Consiliul Municipal”, a declarat Socor.

Analistul susține că refuzul acestora de a se prezenta la dezbaterile electorale se înscrie în tendința de a nu exacerba contradicțiile partizane și ideologice și de a pune accentul pe funcționalitatea cooperării.

„Aceasta poate să prevestească colaborarea între aceștia pe perioada unui întreg ciclu electoral. Eu cred că acesta ra fi un rezultata foarte bun pe plan național al alegerilor locale”, a declarat Vladimir Socor.

Ediția specială poate fi urmărită live.