Incendiile, declanşate de zeci de mii de fulgere, se întindeau vineri pe o suprafaţă de peste 312.000 de hectare - aproximativ dimensiunea statului american Rhode Island - şi au provocat moartea a cel puţin şase persoane, potrivit autorităţilor locale.

Circa 12.000 de pompieri au fost desfăşuraţi în întreg statul, afectat de 24 de incendii majore şi alte câteva sute mai mici care au distrus sute de clădiri.

În cele mai mari două zone afectate de incendii, SCU Complex şi LNU Complex, unde mai multe focare ard în comitate din jurul San Francisco, 181.000 de hectare au fost distruse de flăcări , a declarat vineri serviciul de pompieri.

Noi ordine de evacuare au fost emise vineri în comitatul Sonoma, la nord de San Francisco, adăugându-se la zecile de mii de persoane care şi-au părăsit deja locuinţele.

În oraşul de coastă Santa Cruz, autorităţile le-au cerut turiştilor să părăsească hotelurile, pentru a le oferi locuri celor care fug de incendii.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat că pompieri din Texas, New Mexico şi Oregon au fost trimişi pentru a spijini la stingerea incendiilor şi că alte state vor veni în ajutor.

Aceste incendii, care au loc, de obicei, între august şi noiembrie, au devenit mai frecvente şi mai mari în California în ultimii ani, în parte din cauza schimbărilor climatice.

Incendiul soldat cu cele mai multe victime din istoria Californiei, supranumit Camp Fire, a avut loc în noiembrie 2018, în nordul statului, şi a făcut 86 de morţi.