„Decizia este dictată de presiunile inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum, precum și impulsului fiscal pozitiv în anul curent și în anul viitor urmare a deblocării preconizate a finanțării externe. La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională”, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale.

BNM a mai decis majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,0 la sută anual.

Aceeași mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 3,5 la sută până la 4,0 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menținută la nivelul actual de 42,5 la sută din baza de calcul.

„Aceste majorări sunt un prim pas pentru atenuarea anticipărilor și presiunilor inflaționiste, stimularea economisirii, având drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5,0 la sută pe termen mediu”, explică responsabilii de la banca centeală.

Luna trecută, rata anuală a inflației a constituit 4,6 la sută.

Totodată, s-a decis mărirea cu 3,0 puncte procentuale a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă 16 iulie -15 august 2019, în mărime de 17,0 la sută din baza de calcul. Majorarea are drept scop descurajarea intermedierii financiare în valută, susține BNM