Răspunsul este unul singur: NU, nu era bine ca Plahotniuc să fi rămas la guvernare. Şi nu doar pentru cei de peste Prut, dar şi pentru România şi Ucraina, cele două ţări care se învecinează cu Republica Moldova. Nu era bine pentru că mucegaiul, odată ce a invadat un apartament, distruge şi apartamentele vecinilor. Corupţia din Republica Moldova ajunsese la cote atât de alarmante încât pentru prima dată după mulţi, mulţi ani, "chirurgii" europeni, americani şi ruşi au decis de comun acord că tumoarea trebuie extirpată cât mai rapid posibil.

Pentru cei de la noi care strâmbă din nas că la 100 de zile "după Plahotniuc" lucrurile nu s-au mişcat foarte repede la Chişinău poate ar fi bine de făcut o scurtă recapitulare:

* A reuşi să construieşti ceva la Chişinău după doar 100 de zile de guvernare este mai greu decât a construi un fast food vegan pe Marte. Peste ruine nu se poate construi din prima zi, mai întâi trebuie dărâmat tot, ceea ce pe Marte nu ar fi cazul;

* Extinderea lui Plahotniuc şi, implicit, a Partidului aşa zis "Democrat" pe care l-a păstorit în Republica Moldova a fost una nu doar pe verticală, ca într-o ţară democratică, ci şi pe orizontală. Altfel spus, degeaba te chinui trei luni de zile să schimbi procurorul general sau directorul de la ştirile televiziunii de stat atât timp cât în subordinea lor mai există zeci, dacă nu sute de oameni din vechiul sistem dispuşi să declanşeze grenada primită pe semnătură de la fosta conducere;

* Republica Moldova este prinsă în acest moment între două ţări care au mari probleme de guvernare. Degeaba te apuci să ştergi praful în sufragerie dacă vecinii urmează să dărâme câţiva pereţi săptămâna viitoare. Ucraina abia în aceste zile şi-a stabilit noul guvern, abia de acum încep perspective clare de comunicare între cele două ţări. Cât priveşte România, criza guvernamentală din ce în ce mai vizibilă face dificilă rezolvarea chestiunilor bilaterale concrete. Şi, apropo de România, să nu uităm că noi suntem de ani de zile membri UE şi NATO (Slavă Domnului!) şi tot ne chinuim să scăpăm de "moştenirile" lăsate de Năstase, Ponta şi Dragnea.

Şi, dacă tot am pornit discuţia despre Republica Moldova plecând de la povestea tinerilor mutaţi recent într-un apartament mucegăit, chintesenţa celor 100 de zile de guvernare post-Plahotniuc este următoarea: în timp ce John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii a fost oaspetele oficial al noilor autorităţi de la Chişinău, Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a încercat şi el să vină oficial în vizită la noii locatari ai apartamentului, dar pentru că nimeni dintre proprietari nu i-a răspuns la interfon, a intrat până la urmă în bloc doar pentru că i-a deschis uşa un vecin de la un alt apartament. Dar, desigur, oriceologii "binevoitori" de la Bucureşti au uitat să menţioneze acest lucru.

Radu Popescu, fost consultant politic în Republica Moldova

Ziarul de Iași